Nieuwegein in 2025

Ik vind het een kranig idee. Als burgers van Nieuwegein mogen we zelf beslissen hoe Nieuwegein er in 2025 uit gaat zien. Zijn we dan een Fijne woonstad, een Bruisende stad, een Stad van ontmoeting of een Dorpse stad?
Even los van wat het gaat worden, het lijkt me nog een hele klus om in tien jaar tijd een complete stad op de schop te nemen. Ergens moet iemand het aan geslingerd hebben. Mogelijk een ferme gemeenteambtenaar:  ‘Wat wij nodig hebben is een visie op de toekomst, een visie, waar we al onze beslissingen over de stad aan kunnen toetsen.’
Het sloeg in als een bom. Een wereldidee. Een andere ambtenaar vond dat de burgers van Nieuwegein inspraak moesten krijgen.  Zo zal het gegaan zijn. Tot groot genoegen van de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad.
En toen werd het menens.

Het ambtenarenapparaat trok zich terug in een zaaltje in het Stadshuis, er werd gebrainstormd,  er werd een gerenommeerd PR-bureau ingeschakeld (het mocht wat kosten) en binnen de kortste keren lagen er vier ijzersterke scenario’s voor het Nieuwegein van 2025 in de broedstoof.
Ruim 70.000 (!) mensen wist de gemeente te bereiken via facebook, een informatieavond, de website, staatinterviews en natuurlijk de vier schattige filmpjes waar kleuters tot een jaar of vier zich ademloos aan vergapen.
Ik kon niet kiezen, ik snapte het niet. Hoe kun je nu met een centrum als City Plaza – met zijn regiofunctie – een dorpse Stad maken, waar burgers elkaar kennen, elkaar ontmoeten en in het kader van de participatie samenleving blij zijn dat ze eindelijk eens naar elkaar om kunnen zien. Ik zie het niet gebeuren, zo’n visvijvertje ter hoogte van de Media Markt.

Ik had moeite met het scenario Stad van ontmoeting. Ik praat heus wel eens met iemand die ook zijn hond uitlaat in het parkje, maar ik zie mezelf niet parttime de nabijheid zoeken met buurtgenoten en andere passanten op een bankje dat van gemeentewege strategisch tegenover het Antonius ziekenhuis is geplaatst.

Het moest dus of een Fijne woonstad worden of de Bruisende stad.
Op zich lijkt het me fantastisch dat half Nederland de afslag Nieuwegein/IJsselstein neemt omdat er alweer een festival of een evenement plaatsvindt in onze bruisende stad. In dit scenario wordt het drukker op straat. Levendig. Startende ondernemers komen en gaan, het is één grote parade van onbekende gezichten. We worden een maakstad: we zijn koploper in innovatie, vooral op het gebied van zorgtechnologie. Maar ja, je wilt ook een beetje fijn wonen.

Maar liefst 785 bewoners brachten hun stem uit. Plus de 81 die de Vooravond van de Toekomst bezochten.
Zal je altijd zien. Krijgen Fijne woonstad en Bruisende stad evenveel stemmen, op de hielen gezeten door de dorpse Stad. Ontmoeten is er niet bij in Nieuwegein.

Als ik het niet dacht.

Comments are closed.

Tag Cloud