Vuurwerk

Volgens de gemeente Nieuwegein is oud en nieuw een tijd van gezelligheid en feest. Wij mogen van de gemeente best een feestje bouwen, maar dan moeten we ons wel aan bepaalde regels houden. Daarom voerde de gemeente ook dit jaar campagne voor een veilige jaarwisseling met de geinige slogan We zijn niet van lo(n)tje getikt. Scholen kregen een informatiepakket toegestuurd, en via de krant en aanplakbiljetten op lantaarnpalen werd de burger geïnformeerd. Kern was feitelijk het Vuurwerkbesluit: het afsteken van vuurwerk mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Tot zondag 27 december waren er op het meldpunt Vuurwerkoverlast al 192 meldingen binnengekomen, met name over zogenaamd knalvuurwerk. De wijk Galecop spande de kroon met 65 meldingen, Doorslag deed het kalm aan met 17 meldingen en uit Vreeswijk kwam geen enkele melding.
Het is allemaal onzin. Toevallig woon ik in de wijk Doorslag en mijn hond ligt al ruim een week plat opgevouwen onder het bed uit angst voor de knallen die op 31 december een frequentie kenden van 10 per minuut, en ik heb zelf nergens melding van gemaakt. En van die politieagenten die controles zouden uitvoeren ontbreekt tot nu toe elk spoor.

Veiligheidshalve sloot de gemeente de parkeerautomaten ook tijdig af, en wel vanaf 28 december. Dacht echtgenoot T. gelezen te hebben.
Dus toog hij op 30 december tegen tweeën opgewekt naar Cityplaza – terwijl ik intussen in Amsterdam totaal uitgewoond raakte van een uitje met twee kleinkinderen. Want probeer maar eens een diep slapende peuter op het meerijdplankje van een kinderwagen in bedwang te houden zonder zelf scheenbeenletsel op te lopen.

Kostenbewust als hij is zocht T. buiten Cityplaza – zeg maar vlak bij de opgang naar het winkelcentrum – een puik plaatsje uit. Er waren opmerkelijk veel vrije plekken, maar dit vermocht hem niet op een idee brengen. Geruime tijd later kwam T. vergenoegd terug bij zijn auto. Hij had mooi alle boodschappen binnen. Daar zou ik later toch blij van opkijken.
Hij zag het meteen. Onder de ruitenwisser zat een bon. Het ging om een bedrag van 63 euro, waarvan 3 euro parkeerkosten. De rest betrof een zogenaamde naheffingsaanslag.
T. liet het er niet bij zitten. Hij kieperde de boodschappen in de achterbak, sloeg de achterbak met een hoorbare knal dicht en betrad even later met opgestoken zeilen het politiebureau. Waar de diender van dienst hem er fijntjes op wees dat de parkeerautomaten in de binnenstad pas op 31 december werden afgesloten. Had hij maar beter moeten lezen.

Terug bij de auto keek T. nog eens naar de bon. Uitgedeeld om 14.02. Vlak nadat hij was komen aanrijden.

Dus dáár waren die agenten die vuurwerkcontroles zouden uitvoeren. Die lagen in het struikgewas te azen op argeloze burgers.

Comments are closed.

Tag Cloud