Overstroom ik?

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft een vernietigend rapport geschreven over Nederlanders: wij hebben een collectief ‘gat in ons bewustzijn’ als het gaat om het risico op overstromingen. Terwijl nota bene 60 % van ons land onder zeeniveau ligt. Uit Twents onderzoek blijkt bovendien dat mensen ‘vrijwel niets hebben gedaan om zich voor te bereiden’ mocht er een keer iets misgaan. In Den Haag is die kans minder dan eens in de tienduizend jaar, in Utrecht is dat eens in de duizend jaar. En u wilt niet, net als in Engeland, met een theepot boven uw hoofd door de ondergelopen straten van Nieuwegein waden.

Minister Schultz begint – met het schaamrood op de kaken – nog deze maand aan een heus offensief tegen de onwetendheid onder burgers over waterveiligheid. Zij dringt ons onder meer van overheidswege een nieuwe versie op van de app ‘Overstroom ik?’ plus een kaart met evacuatieroutes die inwoners bij overstromingen naar droge grond moet leiden.
De app van Rijkswaterstaat geeft een impressie van hoe je straat eruitziet als hij ‘blank’ staat. Zodat je dat in voorkomende gevallen herkent.
Ik heb mijn postcode ingetypt en ja hoor: ik heb een kans van groter dan 10% dat ik nog tijdens mijn leven ga meemaken dat mijn huis maximaal 2,5 meter onder water komt te staan. ‘En dat kan ook morgen zijn,’ staat er dreigend bij.

Ik heb dan twee mogelijkheden: weggaan of blijven. Als ik blijf moet ik ogenblikkelijk naar het hoogste punt in de woning. Op de site staat een poppetje die voordoet hoe je met een ladder naar boven komt. Je hoeft enkel op het poppetje te klikken. Eenmaal ‘boven’ ben je volgens de site waarschijnlijk langere tijd op jezelf aangewezen in primitieve omstandigheden. Zaak dus om een noodpakket bij de hand te hebben. Essentiële onderdelen zijn warme dekens, houdbaar eten, drinken, medicijnen, een zaklamp, contant geld (?), een fluitje én natuurlijk een wit laken om uit het raam te hangen. En niet te vergeten: een transistorradio, met verse batterijen, om af te stemmen op de rampenzenders.

Weggaan kan ook. Maar dat is bloedlink, want voor je het weet zit je in een file zonder straatverlichting en als het water verder stijgt ben je de pineut. Daarom zou ik in dat geval een luchtbed en een zwemvest meenemen plus een wit laken om mee te zwaaien.

Schultz zegt dat ze ons gaat redden. Keiharde maatregelen gaat ze nemen. Zodat de kans op een overstroming in Nederland wordt teruggebracht tot eens in de honderdduizend jaar.
Dat ga ik waarschijnlijk niet meer meemaken in mijn leven.

Zouden ze bij de Media Markt transistorradio’s verkopen?

Comments are closed.

Tag Cloud